Meme kanserli hastalarda memenin içinin boşaltılması ameliyatı, son zamanlarda çok daha yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Burada amaç, memeden tümörün güvenli şekilde, tamamen temizlenmesinin yanında iyi bir kozmetiğin de sağlanmasıdır.
Aslında tümörün tamamen çıkarılması ile birlikte meme kozmetiğinin korunabildiği koşullarda en ideali ve doğalı hastanın kendi memesinin korunmasıdır.
Ancak memede tümörün büyük ya da yaygın olarak bulunduğu, geniş bir alan kapladığı veya çok odaklı şekilde bulunduğu koşullarda, tümörlü veya riskli dokular tamamen çıkarıldıktan sonra geride kalan meme dokusu yeterli bir kozmetik sağlamaya yetmez.
Bazen de, memede tümör olmamasına rağmen, kişinin meme dokusu tek taraflı veya iki taraflı olarak ilerde meme kanseri oluşturma açısından ileri derecede riskli olabilir.
Bu durumda hastanın memesinde risk oluşturacak meme dokusu bırakılmaması gerekir ve tek taraflı veya iki taraflı olarak memenin içi boşaltılır.
Meme kanserine yol açabilecek genetik bozuklukların olması iki taraflı memenin içini boşaltmada en sık karşılaştığımız neden olmaktadır.
Memenin içi boşaltılacağı zaman memenin derisi korunmaktadır.
Mümkün olduğu koşullarda meme derisi ile birlikte meme başı ve çevresinin de korunması iyi bir kozmetik için gereklidir.
Memenin içi boşaltıldığında, oluşan meme boşluğu implant ile veya hastanın vücudundan alınan kendi dokuları ile doldurularak, kozmetik açıdan hastanın tatmin olacağı yeni bir meme oluşturulur.